Posiłki

Poprawione Blog

Nasze panie kucharki przygotowują posiłki, które smakują „jak u mamy”, a nad menu czuwa przedszkolny dietetyk.

Nasz dietetyk dba o prawidłowe planowanie żywienia dzieci, układa jadłospisy złożone
z dań o odpowiedniej kaloryczności, zawierających niezbędne składniki pokarmowe i mineralne.
Monitoruje prawidłowość procesów technologicznych oraz estetykę przygotowywanych posiłków.

Zapewniamy dzieciom cztery posiłki dziennie

9.30 – 10.00 Śniadanie Kolorowe kanapki z serem, wędliną, pastą jajeczną, pastą rybną, świeżymi warzywami i kiełkami; płatki owsiane, kukurydziane lub ryżowe na mleku, jogurt naturalny z musli, kiełbaski oraz mleko, herbata lub kakao.
12.30 – 13.00 Obiad Pyszna zupa i drugie danie mięsne lub jarskie, surówki
i kompot ze świeżych lub mrożonych owoców, herbata owocowa.
15.00 – 15.30 I podwieczorek Kasza orkiszowa/manna/jęczmienna z owocami, ciasto własnego wypieku, świeże owoce i warzywa do chrupania, kisiel lub budyń, jogurt, herbata owocowa/ziołowa.
16.30 – 17.00 II podwieczorek Kanapki z serem, wędliną, świeże owoce i warzywa do chrupania, kompot, herbata owocowa/ziołowa
  • Dzieci są zachęcane do jedzenia. Wspólne posiłki stanowią dla nich okazję do spróbowania różnorodnych dań i poznania zasad zachowania się przy stole.
  • Dzieci z grupy 5- i 6-latków samodzielnie komponują kanapki na śniadanie oraz podwieczorek. Pod okiem nauczyciela stopniowo uczą się również samodzielnego nakładania na talerz porcji obiadowych.
  • Posiłki nie są limitowane.
  • W naszej diecie zachęcamy dzieci do picia herbatek ziołowych lub owocowych przygotowywanych wyłącznie na bazie wody „Dar Natury”.  Minimalizujemy podawanie dzieciom słodyczy.
Zadzwoń: 22 490 24 24