Śledź nasze social media i bądź na bieżąco!
Image Alt

Organizacja

Co jest dla nas najważniejsze?

Nasza placówka to miejsce, w którym priorytetem jest wszechstronny rozwój dziecka oraz stworzenie ciepłej, bezpiecznej i przyjaznej atmosfery. Profesjonalny zespół pedagogów i specjalistów dokłada wszelkich starań, aby każde dziecko czuło się tutaj wyjątkowe i docenione. Nasi opiekunowie, wyróżniający się wiedzą, pasją i kreatywnością, tworzą inspirujące środowisko sprzyjające swobodnemu rozwojowi zainteresowań i talentów. Dzięki regularnej współpracy z psychologiem oraz wsparciu metodyków, programy dydaktyczne są dostosowywane do indywidualnych potrzeb dzieci, zapewniając im kompleksową opiekę na każdym etapie rozwoju.

Jak pracujemy?

Żłobek MiniCiuchcia to miejsce stworzone z myślą o najmłodszych – pełne ciepła, troski i uważnej opieki. Łączymy profesjonalizm z domową atmosferą, aby każde dziecko czuło się u nas bezpiecznie i wyjątkowo.

Nasz zespół tworzą wykwalifikowani i pełni pasji opiekunowie, którzy z troską i kreatywnością budują ciepłą atmosferę oraz inicjują angażujące sytuacje dydaktyczne. Dzieci czują się przy nich szczęśliwe i bezpieczne, a ich rozwój jest systematycznie monitorowany w ramach nowoczesnych programów edukacyjnych.

Nasi pedagodzy nieustannie podnoszą swoje kwalifikacje, biorąc udział w szkoleniach, kursach i warsztatach, by jeszcze lepiej wspierać rozwój każdego dziecka.

KADRA PEDAGOGICZNA I OPIEKA SPECJALISTÓW
Kadra pedagogiczna

Kadrę pedagogiczną stanowi zespół młodych, wykształconych i kreatywnych opiekunów, którzy cechują się wiedzą, pasją, troską i kreatywnością. Tworzą oni ciepłą i przyjazną atmosferę, budują interesujące sytuacje dydaktyczne i wychowawcze, a dzieci czują się przy nich szczęśliwe i bezpieczne. W swojej pracy aktywnie wdrażają innowacyjne programy dydaktyczne w zakresie nauczania, rozwijania zainteresowań, talentów i uzdolnień dzieci oraz monitorowania ich postępów. Organizują edukację i wychowanie na najwyższym poziomie. Opiekunowie regularnie uczestniczą w spotkaniach metodycznych, radach pedagogicznych, szkoleniach, kursach i studiach podyplomowych.

Psycholog

Psycholog regularnie współpracuje z kadrą pedagogiczną oraz rodzicami/opiekunami prawnymi. Na podstawie obserwacji doradza i wspiera, organizuje konsultacje oraz prowadzi spotkania i warsztaty edukacyjne. Aktywnie wspiera dzieci, a także monitoruje ich postępy, dbając o ich dobrostan psychiczny i emocjonalny. Tworzy programy indywidualne i grupowe w oparciu o potrzeby dzieci oraz prowadzi zajęcia koncentrujące się na dobrej adaptacji, integracji, umiejętnościach komunikacyjnych oraz zarządzaniu emocjami.

Metodyk ds. dydaktyki i wychowania

Metodyk ds. dydaktyki i wychowania to doświadczony nauczyciel wychowania przedszkolnego, który dzieli się z nauczycielami swoją wiedzą i dobrymi praktykami. Wspiera ich bezpośrednio przy warsztacie pracy, między innymi poprzez aktywny udział w zajęciach, analizę merytoryczną i metodyczną zajęć oraz monitorowanie realizacji indywidualnych programów wspierania rozwoju dzieci.

Metodyk języka angielskiego

Metodyk języka angielskiego to specjalista zajmujący się monitorowaniem realizacji autorskiego programu nauki języka angielskiego, opartego na metodzie częściowej immersji. Obserwuje zajęcia prowadzone przez lektorów i wspiera ich pracę dydaktyczną. Wzbogaca warsztat nauczycieli o nowe zestawy książek, gier i zabaw w języku angielskim.

Logopeda

Wszystkie dzieci są objęte profilaktyką logopedyczną, której częścią jest coroczna diagnoza logopedyczna przedszkolaków przeprowadzana na początku września. Nauczyciele wychowawcy codziennie podczas zajęć edukacyjnych prowadzą z dziećmi ćwiczenia artykulacyjne i oddechowe oraz dbają o prawidłową wymowę głosek. Dodatkowo dzieci z trudnościami logopedycznymi mogą wziąć udział w dodatkowej indywidualnej terapii, którą prowadzi przedszkolny logopeda. Specjalista wraz z rodzicem/opiekunem prawnym ustala przebieg terapii wspomagającej dziecko.

CZAS PRACY ŻŁOBKA MINICIUCHCIA

Żłobek jest czynny codziennie od poniedziałku do piątku, w godzinach 7.30 – 18.00, z wyjątkiem dni wskazanych w Zasadach Organizacji Żłobka MiniCiuchcia.

LICZEBNOŚĆ GRUP

W celu zapewnienia indywidualnego podejścia do każdego dziecka grupy żłobkowe liczą od 8 do 18 osób.

Posiłki

Nasze szefowe kuchni we współpracy z personelem kuchennym codziennie troszczą się o przygotowanie odpowiednio zbilansowanych, pysznych i estetycznie podanych posiłków. Nad pracą personelu kuchennego czuwa przedszkolny dietetyk z wieloletnią praktyką. W menu uwzględniamy sezonowość potraw, preferencje żywieniowe dzieci oraz normy dietetyczne wyznaczone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.

Wspólne posiłki są okazją do spróbowania różnorodnych dań, jak również do zapoznania naszych wychowanków z zasadami savoire-vivre’u przy stole.

Nie limitujemy posiłków, a dzieci są zachęcane do jedzenia.

Menu śniadaniowe

Menu śniadaniowe: Kolorowe kanapki z serem, wędliną, twarożkiem z rzodkiewką, pastą jajeczną, pastą rybną, świeżymi warzywami i kiełkami, hummus, róże rodzaje płatków i kasz na mleku podawane z musem owocowym, jogurt, owoce, mleko, herbata, kakao, woda.

Na przykład: kiełbaski na gorąco, pieczywo na zakwasie z masłem, ser żółty, papryka, zielony ogórek, herbata owocowa.

Menu obiadowe

Menu obiadowe: Pyszna domowa zupa i drugie danie – mięsne lub jarskie, sałatki ze świeżych warzyw i surówki, kompot, herbata owocowa, woda.

Na przykład: barszczyk czerwony, pieczona pierś z indyka z jabłkiem, puree ziemniaczane, mizeria, kompot z owoców sezonowych.

Menu I podwieczorek

Menu na I podwieczorek: Kasza orkiszowa/manna/jęczmienna z owocami, koktajle i sałatki owocowe, ciasta domowego wypieku, kisiel, budyń, ryż z cynamonem, makaron z sosem owocowym, racuchy, kanapki z serem, wędliną, świeże warzywa do chrupania, owoce, herbata owocowa, woda z pomarańczą.

Przykładowe menu: ciasto marchewkowe, owoce sezonowe, herbata z hibiskusa.

Menu II podwieczorek

Menu na II podwieczorek: Kanapki z serem, wędliną, dżemem, owoce świeże i suszone, warzywa do chrupania, pestki dyni, nasiona słonecznika, ciasta domowego wypieku, owoce, woda.

Przykładowe menu: pieczywo na zakwasie z masłem, pieczony schab, ogórek małosolny, twarożek z tartym jabłkiem i żurawiną, chałka, woda z cytryną.

Bezpieczeństwo i zdrowie to nasz priorytet

Dokładamy wszelkich starań, aby codzienne funkcjonowanie żłobka odbywało się w warunkach zgodnych z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i higieny.

  • Nasze budynki są w pełni przystosowane do potrzeb dzieci w wieku żłobkowym oraz pozytywnie zaopiniowane przez odpowiednie służby nadzoru.
  • Regularnie przeprowadzamy kontrole wewnętrzne i zewnętrzne, weryfikujące zgodność z przepisami bezpieczeństwa.
  • Placówki posiadają oznakowane drogi ewakuacyjne, gaśnice i hydranty przeciwpożarowe oraz systemy oddymiania, zgodnie z zaleceniami Wojewódzkiej Komendy Straży Pożarnej.
  • Wszystkie elementy wyposażenia – meble, zabawki (wewnętrzne i ogrodowe), artykuły piśmiennicze i higieniczne, a także piasek w piaskownicach – posiadają wymagane certyfikaty i/lub atesty zgodne z polskimi normami bezpieczeństwa.
  • Wejścia do budynków są zabezpieczone domofonem z kodem oraz monitorowane całodobowo przez system kamer.
  • Personel regularnie uczestniczy w szkoleniach z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz BHP.
  • Placówki wyposażone są w defibrylatory AED, zestawy do udrażniania dróg oddechowych oraz inne środki pierwszej pomocy.
  • W sytuacjach nagłych działamy zgodnie z wewnętrznymi, jasno określonymi procedurami bezpieczeństwa.

Zdrowie i bezpieczeństwo naszych wychowanków jest dla nas priorytetem, dlatego wszystkie działania higieniczne realizujemy z największą starannością i dbałością o szczegóły.

  • Wszystkie placówki wyposażone są w ozonatory, oczyszczacze oraz specjalistyczne lampy do sterylizacji powietrza, które pozwalają na regularną dezynfekcję pomieszczeń.

  • Do codziennego sprzątania sal i sanitariatów stosujemy certyfikowane środki dezynfekujące, dopuszczone do użytku w żłobkach i przedszkolach.

  • Zapewniamy dzieciom mydło w płynie lub piance, papierowe ręczniki oraz suche i wilgotne chusteczki higieniczne.

  • Wykładziny w salach i na korytarzach są prane zgodnie z wewnętrznymi procedurami sanitarnymi.

  • Każde dziecko, które korzysta z leżakowania, ma indywidualnie przypisaną pościel, oznaczoną imieniem i nazwiskiem.

  • Piaskownice wyposażone są w atestowany piasek, który jest cyklicznie wymieniany i zabezpieczany plandekami przed zanieczyszczeniami.

  • Regularnie odbywają się wizyty pielęgniarki lub higienistki, która monitoruje stan higieny dzieci (m.in. czystość głowy).

  • Na terenie placówek obowiązuje zasada noszenia ochraniaczy na obuwie, co dodatkowo zwiększa poziom czystości.