Posiłki
Nasze panie kucharki przygotowują posiłki, które smakują „jak u mamy”, a nad pysznym menu czuwa przedszkolny dietetyk.
Nasz dietetyk dba o prawidłowe planowanie żywienia dzieci, układa jadłospisy złożone z dań o odpowiedniej kaloryczności, zawierających niezbędne składniki pokarmowe i mineralne. Monitoruje prawidłowość procesów technologicznych oraz estetykę przygotowywanych posiłków.
Zapewniamy dzieciom cztery posiłki dziennie:
9.30 – 10.00 | Śniadanie | Kolorowe kanapki z serem, wędliną, pastą jajeczną, pastą rybną, świeżymi warzywami i kiełkami; płatki owsiane, kukurydziane lub ryżowe na mleku, jogurt naturalny z musli, kiełbaski oraz mleko, herbata lub kakao.
Przykładowe menu: kiełbaski na gorąco, pieczywo na zakwasie z masłem, ser żółty, papryka, zielony ogórek, herbata owocowa. |
12.30 – 13.00 | Obiad | Pyszna zupa i drugie danie mięsne lub jarskie, surówki i kompot ze świeżych lub mrożonych owoców, herbata owocowa.
Przykładowe menu: barszcz ukraiński, pieczona pierś z indyka z jabłkiem, puree ziemniaczane, mizeria, kompot z owoców sezonowych. |
15.00 – 15.30 | I podwieczorek | Kasza orkiszowa/manna/jęczmienna z owocami, ciasto własnego wypieku, świeże owoce i warzywa do chrupania, kisiel lub budyń, jogurt, herbata owocowa/ziołowa.
Przykładowe menu: ciasto marchewkowe, owoce sezonowe, herbata z hibiskusa. |
16.30 – 17.00 | II podwieczorek | Kanapki z serem, wędliną, świeże owoce i warzywa do chrupania, kompot, herbata owocowa/ziołowa.
Przykładowe menu: pieczywo na zakwasie z masłem, pieczony schab, ogórek małosolny, twarożek z tartym jabłkiem i żurawiną, chałka, woda z cytryną. |
● Dzieci są zachęcane do jedzenia. Wspólne posiłki stanowią dla nich okazję do spróbowania różnorodnych dań i poznania zasad zachowania się przy stole.
● Dzieci z grupy 5- i 6-latków samodzielnie komponują kanapki na śniadanie oraz podwieczorek. Pod okiem nauczyciela stopniowo uczą się również samodzielnego nakładania na talerz porcji obiadowych.
● Posiłki nie są limitowane.
● W naszej diecie zachęcamy dzieci do picia herbatek ziołowych lub owocowych.
● W każdym przedszkolu znajdują się dystrybutory z wodą. Nasi podopieczni samodzielnie korzystają z nich w dowolnie wybranym momencie.
● Minimalizujemy podawanie dzieciom słodyczy.